De AEX beleefde maandag zijn slechtste jaaropening ooit. Sinds de oprichting in 1983 was het verlies op de eerste handelsdag van een nieuw jaar niet zo groot.

De Amsterdamse graadmeter, die afgezien van tankopslagbedrijf Vopak geen enkele stijger kende, deelde in een mondiale beursmalaise die volgde op slecht nieuws over de Chinese economie.

De AEX sloot 2,3 procent lager op 431,70 punten. Alleen de eerste handelsdag van 1997 komt, met een verlies van 2,1 procent, in de buurt. De MidKap van middelgrote bedrijven daalde maandag 1,1 procent tot 690,38 punten. De toonaangevende indices in Londen en Parijs leverden tot 2,5 procent in, terwijl de DAX in Frankfurt 4,3 procent verloor.

Krimp Chinese industrie voor vijfde maand op rij

De Chinese overheid maakte bekend dat de industrie in december voor de vijfde maand op rij is gekrompen. Dat is de langste reeks sinds 2009. Zoals zo vaak de afgelopen maanden trof tegenvallend nieuws over de tweede economie ter wereld vooral de grondstoffensector. Kunstmestfabrikant OCI (min 6 procent) was de sterkste daler in de AEX, gevolgd door industrieel toeleverancier Aalberts (min 5,2 procent) en staalconcern ArcelorMittal (min 4,5 procent).

Olieprijs omlaag

De olieprijs schommelde hevig, maar stond aan het eind van de handelsdag in de min. Een vat Amerikaanse olie werd verhandeld voor 36,47 dollar (min 1,5 procent) en Brentolie werd 1 procent goedkoper op 36,91 dollar per vat. Zwaargewicht Shell sloot 1,3 procent lager en had daarmee nog een redelijke beursdag.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis maakte bekend Strabag Wasserbau over te nemen voor 70 miljoen euro. De koers van Boskalis, dat de afgelopen jaren met de aankopen van Smit en Dockwise veel grotere overnames deed, daalde 1,4 procent.

Het gros van de AEX-fondsen leverde meer dan 2 procent in. Unilever, het zwaarstwegende aandeel in de index, moest 3,3 procent terug.

De Duitse beurs zuchtte vooral onder verliezen bij energiebedrijven en autobouwers. RWE, het moederbedrijf van Essent, was de sterkste daler met een verlies van 7,1 procent en ook E.ON (min 6,1 procent) was onderin te vinden. BMW en Daimler verloren meer dan 5 procent, terwijl de schade bij Volkswagen (min 3,1 procent) relatief beperkt bleef.

Ook schade in VS

De breed georiënteerde S&P 500-index was maandag op weg naar het grootste verlies op de eerste handelsdag van een nieuw jaar sinds 2001. Ook de Dow-Jonesindex en de Nasdaq leden forse verliezen. Wall Street schrok met name van een verdere krimp van de Chinese industrie, terwijl de industriële bedrijvigheid in de VS vorige maand het sterkst daalde sinds 2009.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow 2,3 procent lager op 17.021 punten. De Nasdaq verloor 2,9 procent tot 4864 punten en de S&P 500 daalde 2,3 procent tot 1997 punten. De graadmeter leed alleen grotere verliezen op de eerste handelsdagen van 1932 (6,9 procent) en 2001 (2,8 procent).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl